در جریان این نشست رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار ایجاد اعتماد برای سرمایه گذاری در بازار سرمایه را یک رکن اساسی توسعه و رشد مورد نیاز اقتصاد کشور خواند و تاکید کرد: این روزها اعتماد سرمایه گذاران به دلایل مختلف سلب شده، قیمت گذاری دستوری نیز یکی از مهم ترین عوامل از بین بردن این اعتماد است.
\nمجید عشقی با اشاره به اهمیت صنایع بورسی و تاثیرپذیری آن ها از قیمت گذاری دستوری تاکید کرد: قیمت گذاری دستوری، بر بازار سرمایه تاثیر مستقیم داشته و تشکیل سرمایه و سرمایه گذار را با چالش های زیاد مواجه کرده است.
\nوی با تاکید بر اینکه برنامه ریزی برای مقابله با قیمت گذاری دستوری و تاثیر آن بر صنایع باید در رأس امور قرار بگیرد و در این زمینه تقسیم وظایف شود، گفت: بخشی از این اقدامات باید در سطح خود شرکت ها و بخش دیگر در سطح انجمن ها، اصناف و در لایه های بعدی نیز مجلس و وزارتخانه ها و نهادهای نظارتی رقم بخورد.
\nرئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان این که متاسفانه درحال حاضر بیش از آنکه به دنبال سودآوری هر چه بیشتر صنایع باشیم، به دنبال عدم ضرر و زیان آنها هستیم، اعلام کرد: طی ۲سال گذشته حداقل ۵۰۰همت سود شرکت های بورسی به صورت یارانه و رانت از دست رفته است که اگر این مقدار وارد چرخه تولید می شد قطعا در شرایط تحریم، تحرک کافی به صنایع مهم و بزرگ کشور داده می شد.
\nحفظ منافع ذی نفعان
\nرضاعیوضلو، معاون نظارت بر بورس ها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار هم با بیان این که تاکنون گزارش های مدونی از حوزه های مربوط به صنایع مختلف تهیه شده و از مراجع مختلف پیگیری های لازم به منظور رفع مشکلات و مسائل مختلف صورت گرفته، افزود: مشکل اکثر صنایع در این میز صنعت، بحث قیمت گذاری دستوری است.
\nعیوضلو با بیان اینکه درحال حاضر صنایعی چون خودرو، لاستیک و...، درگیر قیمت گذاری دستوری هستند، ادامه داد: متاسفانه صنایع بزرگ و مهم کشور از قیمت گذاری دستوری آسیب های فراوان دیده اند و حاشیه سود آنها در کمترین سطح قرار دارد به طوری که حاشیه سود در کل صنایع تولیدی بورس و فرابورس که در سال ۹۹ به ۲۹درصد می رسید حالا طی سه ماه ابتدایی سال جاری به ۱۲درصد رسیده است.
\nمعاون نظارت بر بورس ها و ناشران سازمان بورس تاکید کرد: با قیمت گذاری دستوری تولید کشور مخدوش شده است و انگیزه تولیدکنندگان و تمایل سرمایه گذاران به سرمایه گذاری برای پروژه های تولیدی کاهش یافته که برای این منظور باید نقشه راهی برای ادامه مسیر تدوین کرد.
\n