ژاپنی ها با شرکت رینای که به کار ساخت لوازم خانگی گازسوز در این کشور می پردازد همکاری کرده اند تا محصول جدید خود را در نمایشگاه حمل ونقل ژاپن به نمایش بگذارد.
\nاین تنور یا اجاق سنگی نه تنها پیتزاهای داغ و تازه را برای بازدیدکنندگان می پزد بلکه شیرینی های رولتی خوشمزه یا کروسان را نیز برای آن ها سرو می کند. این روش به ویژه بین کودکان بازدیدکننده از نمایشگاه طرفداران زیادی پیدا کرده است.
\nهیدروژن دمای احتراق بالایی دارد و زمانی که می سوزد با اکسیژن ترکیب شده و بخارآب تولید می شود که این بخار باعث ترد شدن پیتزا و کروسان و پختن داخل آن می شود. برای مثال می توان از قارچ و سبزی ها نام برد که معمولا به صورت خام مورد استفاده قرار می گیرند اما با استفاده از هیدروژن می توان آن ها را سریعا پخت و طعم بسیار خوبی را تجربه کرد.
\nتویوتا با چنین تجربه موفقی می خواهد اجاق های هیدروژنی بیشتری را تولید کند. این گونه است که گریل هیدروژنی به وجود آمده و در فعالیت های موتور اسپرت مختلف تویوتا به کار رفته است.
\nپس از آن نیز کارکنان تویوتا یک کامادو (اجاق سنتی ژاپنی) را تولید کرده اند. پس از آشنایی با سوسیس تولیدی فولکس واگن، عسل بنتلی و آسیاب فلفل پژو، نوبت به آشنایی با اجاق هیدروژنی تویوتا رسیده است.
\nاگرچه این وسیله در دسترس عموم قرار نمی گیرد اما بار بعدی که توانستید از نمایشگاه خودرو ژاپن بازدید کنید شاید بتوانید از پیتزا یا کروسان تولید تویوتا نیز لذت ببرید.
\nبه جرأت می توان گفت تلاش های هیدروژنی تویوتا از نظر میزان فروش به پای خودروهای سنتی نمی رسد و حتی خود این برند اذعان دارد میرای خودرو موفقی نبوده است. با این وجود تویوتا تکنولوژی هیدروژنی را رها نکرده و نه تنها میرای هنوز در بازار حضور دارد بلکه کراون سدان نیز با قوای محرکه هیدروژنی در ژاپن قابل خریداری است.
\nعلاوه بر این مهندسان تویوتا در حال توسعه پیشرانه های درون سوزی هستند که از سوخت هیدروژن استفاده می کنند. این تکنولوژی در پروتوتایپ های GR یاریس H2 و GR کرولا H2 بررسی شده است.
\nهمچنین باید به خودرو مسابقه ای GR H2 ریسینگ اشاره کنیم که چند سال بعد در مسابقات لمان H2 جدید حضور خواهد یافت. تویوتا با ب ام و نیز همکاری دارد چراکه این برند آلمانی جزو معدود شرکت هایی است که فکر می کند آینده ای برای خودروهای هیدروژنی وجود خواهد داشت.
\n