خرید و تامین اتوبوس برای پایتخت ایران تبدیل به یک چالش بزرگ برای شهرداری و شورای شهر شده است. سال گذشته شهرداری از ورود قریب الوقوع ده ها اتوبوس برقی و دیزلی به پایتخت و خدمت رسانی به شهروندان خبر داد، اما با گذشته ماه های بسیاری از این وعده همچنان خبری از اتوبوس جدید در پایتخت نیست. با وجود این که تهران به هزاران دستگاه اتوبوس نیاز دارد، اما جز وعده خبر دیگری منتشر نشده؛ این در حالی است که شهرداری تهران قرارداد ۱.۶میلیارد دلاری با چینی ها برای خرید اتوبوس و تاکسی برقی و... منعقد کرده اما ظاهرا با گذشت چند ماه از این قرارداد، خبری از تولید آن در چین و ارسال آن به کشور نیست.
\nطی این مدت شهرداری با برخی خودروسازان داخلی نیز قرارداد خرید اتوبوس منعقد کرده که برخی از این قراردادها به دلیل آن چه ناتوانی تولیدکننده در تامین خوانده شده، لغو شده است. حال این سوال مطرح می شود چرا وقتی بسیاری از شرکت های اتوبوس ساز داخلی توانایی تولید و تحویل سریع محصول به شهرداری را دارند، از شراکت و قرارداد کنار گذاشته می شوند؟
\nاصولا اصرار شهرداری برای انعقاد قرارداد داخلی و خارجی با شرکت هایی که تولید نمی کنند، چیست؟ این روند در حالی طی شده که تهران بیش از همیشه نیازمند عرضه اتوبوس است. در این بین تامین اتوبوس برقی به بزرگ ترین چالش شهرداری و شورای شهر تبدیل شده است.
قرارداد خرید ۱۵۰۰ اتوبوس با دو شرکت
\nرئیس کمیسیون حمل ونقل شورای شهر تهران با بیان اینکه شهرداری قرارداد یک هزار دستگاه اتوبوس تک کابین را با شرکت عقاب افشان و قرارداد ۵۰۰ اتوبوس دیزلی را با شرکت اسنا بسته است، اظهار کرد: «هیچ محدودیتی برای تأمین، خرید و ورود وسایل نقلیه عمومی اعم از واگن مترو، اتوبوس و تاکسی وجود ندارد. هیچ مانعی نیز در این بخش وجود ندارد؛ چراکه هم اعتبارات تامین شده است و هم امکان واردات و حتی تولید در داخل کشور وجود دارد.»
\nسیدجعفر تشکری هاشمی مشکل عدم تامین اتوبوس برای شهر تهران را در جای دیگری می بیند.
\nوی تصریح کرد: «متاسفانه تا مدیران بر حوزه فعالیت خود مسلط می شوند آن ها را جابه جا می کنند و این تغییرات باعث می شود خدمت رسانی مطلوبی به شهروندان ارائه نشود. مدیران ساعتی تا می آیند ببینند اولویت ها چیست، باید خداحافظی کنند و این امر مشکل ساز است.»
گلایه خودروسازان داخلی
\nرئیس کمیسیون حمل ونقل شورای شهر تهران در ادامه با اشاره به گلایه خودروسازان داخلی تاکید کرد: «باید پای صحبت های آن ها هم بنشینیم و گلایه های آن ها را بشنویم. چراکه مثلا می گویند به جای پول شهرداری می خواهد به ما ملک بدهد یا می گویند شهرداری هنوز پول را کامل پرداخت نکرده است. در مواقعی هم با خودروسازی قرارداد بسته شده که اصلا این کاره نیست.»
\nدعوای حقوقی شهرداری تهران با شرکت خودروساز
\nرئیس کمیسیون حمل ونقل شورای شهر تهران درخصوص قراردادهای خرید اتوبوس تاکید کرد: «شهرداری قرارداد یک هزار دستگاه اتوبوس تک کابین عقاب افشان و قرارداد ۵۰۰ اتوبوس دیزلی را با اسنا بسته است. بخشی از این قراردادها در جریان است. اما باید مستنداتی را از خودروسازان اخذ کنیم که در جلسه شورای شهر آن را مطرح خواهیم کرد.»
\nتشکری هاشمی با اشاره به ایجاد دعوای حقوقی بین شهرداری و یک شرکت اتوبوس ساز تصریح کرد: «شهرداری قرارداد خرید اتوبوس برقی را با یک شرکت منعقد کرده که البته ملغی شد و حتی دعوای حقوقی ایجاد شده است. البته قیمت این اتوبوس ها نامتعارف بود و شرکت مذکور نیز توانایی تولید نداشته است.»
\nوی افزود: «همچنین شهرداری تهران قرارداد یک هزار دستگاه اتوبوس را با یک شرکت وابسته به مپنا منعقد کرده که تاکنون هیچ اتوبوسی تحویل داده نشده است و اگر این شرکت واردات انجام دهد، می تواند به تعهدات خود عمل کند که البته شنیده شده است که برای تامین بدنه اتوبوس با یک شرکت دیگر قرارداد بسته و تجهیزات برقی آن را نیز نصب خواهد کرد.»
بی اطلاعی شورای شهر از قرارداد خارجی شهرداری برای خرید اتوبوس
\nاین عضو شورای شهر تهران درخصوص قرارداد خارجی شهرداری نیز اظهار کرد: «قرارداد ۲۵۰۰ اتوبوس برقی ۱۲متری چینی منعقد شده که گفته اند ۱۵۰ اتوبوس وارد کشور خواهد شد. ما هم در همین حد اطلاع داریم و این که چه زمانی این تعهدات عملی می شود، به دو آیتم توانایی خودروساز و نحوه پرداخت شهرداری تهران دارد.»
\nبه نظر می رسد معضل کمبود اتوبوس در شهر تهران طی سال جاری و سال آینده نیز ادامه پیدا خواهد کرد. چراکه نه از محتوای قرارداد خارجی اطلاعی در دست هست و نه قراردادهای داخلی به سرانجام خوبی رسیده است. عدم شفافیت در این حوزه باعث شده تا رسما تولید و تامین اتوبوس در پایتخت ایران با چالش گسترده مواجه شود.
\n