این روغن به لطف دو فاکتور کلیدی ویسکوزیته و فشار میتواند عملکرد خوبی داشته باشد. ویسکوزیته به مقاومت یک مایع در برابر جاری شدن گفته میشود. فشار روغن نیز میتواند مقیاسی از میزان نیروی موردنیاز برای انتقال مایع در پیشرانه را ارائه کند.
اگر فشار خیلی پایین باشد روغن نخواهد توانست به تمامی قطعات برسد و بنابراین عمل روانکاری به خوبی انجام نخواهد شد. اگر فشار خیلی زیاد شود، گرمای اضافه میتواند منجر به از کار افتادن پیشرانه شود.
هر دو سناریو آسیب وسیعی به قلب تپنده وسیلهنقلیه وارد خواهد کرد. اکثر خودروها دارای سنسوری هستند که فشار روغن داخل موتور را اندازه میگیرد. این سنسور دادهها به مغز خودرو میفرستد و اطلاعات حاصل نیز از طریق نشانگر ویژه در پشتآمپرها به اطلاع راننده میرسد.
اگر آمپر روغنموتور ناگهان افت کند به احتمال زیاد فشار روغنموتور بسیار پایین است. یکی از دلایل اصلی کم شدن فشار روغنموتور به کم بودن سطح روغن داخل پیشرانه مربوط میشود. اگر پیشرانه فاقد میزان درستی از روغن باشد امکان حفظ فشار کافی وجود نخواهد داشت. همانطور که گفته شد روغنموتور نقشی اساسی در کارکرد صحیح موتور خودرو دارد و اگر میزان آن خیلی کم باشد نهتنها فشار روغن کم میشود بلکه احتمال آسیب دیدن قطعات و داغ کردن موتور نیز وجود دارد.
بیشک تعمیر موتور هزینه زیادی را در بر دارد و به همین خاطر باید همواره سطح روغن موتور را بررسی کنید. اما عوامل گوناگونی میتوانند باعث کم شدن روغنموتور شوند که ازجمله آنها میتوان به نشتی روغن و مصرف بیش از اندازه روغن در موتور اشاره کرد. البته اضافه کردن روغن به موتور کار سادهای بوده و کافی است کاپوت را بالا زده و میله مخصوص اندازهگیری روغن را نگاه کنید.
درصورتیکه میزان روغن خیلی کم بود میزان کمی از آن را تا زمان رسیدن نشانگر به وضع مناسب اضافه کنید. در نظر داشته باشید حجم زیادی از روغن را به ناگهان به موتور اضافه نکنید. ویسکوزیته روغن نقش مهمی ایفا میکند. همچنین باید گفت هر پیشرانه ویژگیهای خاص خود را دارد و باید از روغن موتور مناسب آن استفاده شود.
با اینکه بسیاری از پیشرانهها میتوانند با روغنهای دارای ویسکوزیته متفاوت کار کنند اما باید از روغنی که شرکت سازنده خودرو توصیه کرده است، استفاده کرد. یکی از عواقب بهکارگیری روغن نامناسب در خودرو افت فشار روغن است که میتواند مشکلاتی ازجمله مشکل در استارت خوردن، داغ کردن و حتی شکستن قطعات داخلی را در پی داشته باشد.
با بررسی دفترچه راهنمای خودرویش خواهید توانست از نوع مناسب روغنموتور اطلاع پیدا کنید. اگر بهطور تصادفی از روغن نامناسب برای موتور خودروی خود استفاده کردید خیلی نگران نباشید چراکه رفع آن راحت است و باید سریعا راهی تعویض روغن شوید تا با تعویض روغن قبلی از نمونه مناسب خودرو شما استفاده کند.
میزان و نوع روغن تنها عوامل کم شدن فشار روغن موتور نیستند. همانطور که گفتیم خودرو شما از سنسوری برای بررسی میزان فشار داخل موتور استفاده میکند.
همچنین قطعهای بهنام اویل پمپ در خودرو وجود دارد که روغن را تحتفشار قرار داده و آن را داخل موتور به گردش درمیآورد. اگر این قطعات از کار بیفتند شاید موتور نتواند فشار مناسب روغن را حفظ کند. البته بدون بهره گرفتن از کمکهای یک متخصص بهراحتی نمیتوان خرابی این قطعات را تشخیص داد.
متاسفانه رفع این مشکلات که پیچیدگی بیشتری نسبتبه دو عامل قبلی دارند، هزینهبر است؛ هرچند تعویض سنسور فشار روغن سادهتر و کمهزینهتر است. یکی از مهمترین قطعات بهکار رفته در سیستم روانکاری پیشرانه فیلتر روغن است چراکه حتی اگر شما بهطور مداوم روغن خودرو را تعویض کنید بازهم خردههای آهن و برخی ذرات ریز دیگر در طول زمان در فیلتر جمع شده و آن را مسدود خواهند کرد.
کار فیلتر جلوگیری از ورود این ذرات و برادههای آهن به پیشرانه است. درصورتیکه فیلتر روغن بهطور مرتب تعویض نشود احتمال گرفتگی آن وجود خواهد داشت. در این صورت روغن نخواهد توانست با آزادی در پیشرانه به گردش درآید و نتیجه آن کم شدن فشار روغن موتور خواهد بود.
بهترین کار این است که با هر بار تعویض روغن فیلتر نیز عوض شود. یکی دیگر از نشانههای کم شدن فشار روغن موتور استهلاک بالای قلب آهنین خودرو است. این مشکل در خودروهای قدیمیتر رخ میدهد و علت آن نیز ساییدگی و استهلاک قطعات داخلی پیشرانه است.
حتی اگر شما به خوبی از خودرویتان مراقبت کنید، وجود اصطکاک و استهلاک در قطعات امری طبیعی خواهد بود. با گذشت زمان این موضوع میتواند منجر به استهلاک و خرابی قطعاتی همچون رینگ پیستونها شود که نتیجه آن کاهش فشار روغن است. استهلاک پیشرانه امری طبیعی است و زمانی که به حد مشخصی برسد باید پیشرانه را تعمیر کامل کنید. خبر خوب اینکه تعمیر کامل موتور عمر آن را بیشتر میکند. به منظور افزایش طول عمر موتور باید از سوخت مناسب استفاده کرده و تغییرات غیرمجازی در ساختار آن انجام ندهید.