عضو شورای سردبیری روزنامه دنیای خودرو در این باره نوشت:
\nانتقال تکنولوژی پیشکش؛ حداقل به فکر آموزش شبکه خدمات پس از فروش باشید! وقتی سخن از واردات خودرو به کشور به میان می آید بارها با این جمله مواجه شده ایم که شرکت واردکننده باید در کنار واردات به فکر انتقال تکنولوژی نیز باشد! سخنی عجیب که چندان با عقل جور درنمی آید ولی بارها از مسئولان شنیده شده است.
\nاگرچه مشخص است خودروسازان بزرگ دنیا دلیلی برای انتقال تکنولوژی خود به ایران نمی یابند اما عقب ماندن تکنسین های داخلی از پیشرفت های روز دنیا در برخی موارد موجب شده است سرویس دهی به همین خودروهای مونتاژی چینی نیز در ایران با مشکل مواجه شود.
\nشاید برخی تکنسین های شبکه خدمات پس از فروش شرکت های خودروساز، آموزش های لازم را برای رفع ایرادات احتمالی خودروها ندیده اند و کار را با آزمون و خطا پیش می برند؛ تاجایی که بسیاری از چینی سوارها هنگام استفاده از خودروهای خود با مشکلاتی مواجه می شوند که شبکه خدمات پس از فروش شرکت ها قادر به حل آنها نیستند!
\nبه نظر می رسد یک سر این مشکلات در شرکت های مادر چینی است و سر دیگر به شریک ایرانی آنها مرتبط می شود. در عمل همین خودروهای چینی از تکنولوژی روز دنیا بهره می برند و گویا تولیدکنندگان چینی نیز اطلاعات چندانی از چند و چون این خودروها و حتی اطلاعات دقیقی از نوع روانکار مصرفی و موضوعات فنی ندارند تا به طرف ایرانی منتقل کنند.
\nدرواقع بازار ایران در عمل به آزمایشگاهی برای آنها تبدیل شده است تا ایرادات را پیدا کرده و برای رفعشان تلاش کنند. در این بین وظیفه وزارت صمت به عنوان ناظر برعملکرد خودروسازان این است که آنها را دعوت و مجاب به حضور متخصصان فنی شرکت های چینی در ایران و برگزاری کلاس های آموزشی برای ارائه دهندگان خدمات پس از فروش در کشور کند؛ به ویژه در شرایط فعلی که پای خودروهای هیبرید و تمام برقی نیز به کشور باز شده و این خودروها نیاز به خدمات تخصصی تری دارند.
\nبا این تفاصیل اگر فرض را بر الزام وزارت صمت برای آموزش طرف ایرانی توسط شرکت های چینی بگذاریم بازهم باید انتظار بروز مشکلات فنی در خودروهای وارداتی با تکنولوژی روز را داشته باشیم.
\nخودروهایی که توسط چند شرکت واردکننده حتی برای یک برند خاص نیز به کشور می آیند، مشخص است که واردکننددگان به رغم تیراژهای اندک اما برنامه مشخصی برای انتقال دانش تعمیرات این خودروها به کشور ندارند.
\nآنچه مهم است ورود وزارت صمت به عنوان متولی این موضوع به میدان است تا نظارت بیشتری بر ارائه خدمات پس از فروش داشته باشد و علاوه بر الزام تولیدکنندگان و واردکنندگان به تامین قطعات یدکی به اندازه نیاز بازار، دانش تعمیر و نگهداری از این خودروها را نیز به کشور وارد کنند.
\nنکته اینجاست که متاسفانه شرکت ها حتی در انتخاب روانکار مناسب برای خودروهایشان نیز استانداردهای جهانی را رعایت نمی کنند و سوددهی را اولویت خود قرار می دهند.
\nهمین یک نکته کافی است تا مشخص شود زمانی که خودرو توربو و TGDIروغن موتور فاقد استانداردهای لازم را درشبکه خدمات خودروسازان دریافت می کند، مابقی مباحث تعمیر و نگهداری نیز به خوبی رعایت نمی شود و در آینده باید انتظار خودروهایی معیوب با مشکلات عجیب و غریب را در کشور داشت.
\n