اورهال اتوبوس ها که موضوع تازه ای نیست و ریشه در سال های گذشته دارد، قرار است در سال جاری هم به کمک ناوگان مسافری کشور بیاید تا بخشی از خلأ نوسازی را جبران کند؛ نوسازی پرماجرایی که تولید داخل و واردات هنوز حریف آن نشده است. به نظر می رسد در انتخاب بین اورهال اتوبوس ها و نوسازی آن ها، موضوع هزینه ها در میان باشد. براساس آمارها، هزینه اورهال یک اتوبوس در مقایسه با خرید داخلی ها و واردات اتوبوس ها بسیار کم است. همین موضوع باعث شده است تا اتوبوس های قدیمی به جای خروج از ناوگان اتوبوسرانی، با کمی نوسازی، دوباره به حمل ونقل عمومی شهرها برگردند.
\nاورهال ناوگان اتوبوس درون و برون شهری
\nبهینه سازی ناوگان مسافری درون شهری و برون شهری با استفاده از اورهال اتوبوس ها، در سال جاری نیز مانند قبل به یکی از برنامه های شهرداری تبدیل شده است. در ابتدای سال جاری معاون سازمان راهداری، درباره نوسازی ناوگان جاده ای عمومی توضیح داد که سازمان راهداری از محل منابع داخلی با صندوق کارآفرینی امید برای ارائه تسهیلات نوسازی تفاهم نامه ای امضا کرد.
\nحمیدرضا شهرکی در این خصوص اظهار کرده بود که «۶۰ درصد قیمت ناوگان از طریق تسهیلات و ۴۰ درصد از طریق آورده سرمایه گذار تامین می شود.»
\nوی همچنین گفته بود که «این خدمات، هم شامل اتوبوس های تولید داخل و هم اتوبوس های وارداتی می شود.»
\nاز سوی دیگر، در خرداد ماه سال جاری هم رئیس کمیته عمران شورای اسلامی شهر تهران درباره بازسازی و نوسازی اتوبوس های حمل ونقل عمومی تهران در این خصوص اظهار کرده بود که «بیش از ۵۰۰ دستگاه از ۱۴۰۰ دستگاه تاکنون اورهال شده است و بازسازی مابقی نیز امسال تکمیل خواهد شد.»
\nسیدمحمد آقامیری افزوده بود که «قرار بر این بود طی دو سال این اتوبوس ها اورهال شوند و به ناوگان برگردند.»
\nدر سه سال، چه تعداد اتوبوس در تهران اورهال شد؟
\nنیاز تهران به اتوبوس های جدید و تازه نفس چیزی بالغ بر ۹هزار دستگاه است؛ عددی که با توجه به ظرفیت به کارگرفته شده داخلی ها و توان واردات و کمبود اتوبوس در سایر شهرها، به نظر نمی رسد که به سادگی قابل تامین باشد. بر همین اساس، شاید استفاده از روش اورهال برای نوسازی ناوگان اتوبوسرانی کلانشهرها به ویژه تهران راهکار مناسب تری باشد.
\nبر اساس آمارهای اعلام شده در سال ۱۴۰۰، در کلانشهر تهران ۲۴۹ دستگاه اتوبوس بهسازی و مخازن سی ان جی، ۱۶۴ دستگاه اتوبوس هم تعویض شد.
\nدر سال ۱۴۰۱ نیز ۱۴۵ دستگاه اتوبوس بازسازی شد که ۴۶ دستگاه آن مربوط به اتوبوس های شهرداری و ۹۹ دستگاه آن مربوط به اتوبوس های بخش خصوصی بود؛ علاوه بر این ۵۲۴ دستگاه اتوبوس هم بهسازی و مخازن سی ان جی ۲۳۶ دستگاه اتوبوس تعویض شد.
\nهمچنین در سال ۱۴۰۲ هم ۲۸۵ دستگاه اتوبوس بازسازی شد که ۱۹۰ دستگاه مربوط به اتوبوس های شهرداری و ۹۵ دستگاه مربوط به اتوبوس های بخش خصوصی بود.
\nعلاوه بر این ۱۵۲ دستگاه اتوبوس بهسازی و مخزن سی ان جی ۶۰ دستگاه اتوبوس نیز تعویض شد. در سال جاری نیز ۲۸ دستگاه اتوبوس بازسازی شده که ۲۷ مورد آن اتوبوس های شهرداری و یک مورد از اتوبوس های بخش خصوصی است؛ علاوه بر این تاکنون ۱۶ قرارداد بازسازی برای ۵۳۳ دستگاه اتوبوس فرسوده منعقد شده است.
\n
صرفه اقتصادی اورهال در برابر خرید مدل های داخلی و وارداتی
با آن که به نظر می رسد عمر بهسازی ناوگان در برابر استفاده از مدل های جدید و نو چندان چشمگیر نباشد و به نوعی بتوان اورهال اتوبوس ها را هزینه کردی برای کوتاه مدت دانست. اما باز هم به دلیل آن که هزینه های اورهال در مقایسه با خرید اتوبوس های جدید داخلی و خارجی تفاوت زیادی دارد، تعمیر اساسی اتوبوس ها یک گزینه مورد قبول برای شهرداری ها و سازمان راهداری و حمل ونقل جاده ای است.
\nبراساس آمارهای ارائه شده، هزینه اورهال یک دستگاه اتوبوس حدودا یک میلیارد و ۸۰۰میلیون تومان در سطح یک و یک میلیارد و ۳۰۰میلیون تومان در سطح سه اعلام شده است. این در حالی است که هزینه خرید یک اتوبوس وارداتی حدود ۲۰۰هزار دلار اعلام شده است که با نرخ ۶۰هزار تومانی دلار، قیمت هر اتوبوس به ۱۲میلیارد تومان می رسد.
\nاین در حالی است که باید هزینه های مربوط به گمرک و سایر هزینه های اداری را هم برای این خودروها در نظر گرفت. هر چند این احتمال هم وجود دارد که اتوبوس های کارکرده وارداتی هم نیاز به هزینه هایی برابر با اورهال داشته باشند که به مبلغ نهایی آن ها اضافه می شود.
\nهمچنین مدل های داخلی نیز بیش از ۱۰میلیارد تومان قیمت دارند که همین کار را برای نوسازی ناوگان سخت و پرهزینه می کند. بنابراین قیمت یک میلیارد و ۸۰۰میلیون تومانی اورهال اتوبوس ها هنوز هم گامی ارزان تر برای دستیابی به ناوگانی سرحال و تازه نفس تر است.
\n