دور جدید ثبت نام متقاضیان خودروهای وارداتی، یکشنبه هفته گذشته به پایان رسید و آن طور که مدیر طرح واردات خودرو وزارت صمت اعلام کرده، در این مرحله ۱۳۰ هزار تقاضا به ثبت رسیده است. این ۱۳۰ هزار نفر با بلوکه کردن ۵۰۰ میلیون تومان در حساب های وکالتی، مجوز ثبت نام در دور جدید پیش فروش وارداتی ها را دریافت کرده بودند.
\nهفته گذشته، مهدی ضیغمی با بیان این که یکشنبه آخرین مهلت ثبت نام و ویرایش خودروهای وارداتی بوده است، گفت: «تا پایان هفته جاری قرعه کشی برای تخصیص خودروهای وارداتی انجام و نتایج نیز شنبه هفته آینده اعلام خواهد شد.»
\nبه گفته وی در اسفند ۱۴۰۱، ۳۳ هزار نفر به ثبت نام خودرو خارجی اقدام کردند که از این تعداد، تخصیص خودرو به ۵ هزار نفر باقی مانده است. ضیغمی تاکید کرده است سامانه به زودی برای این دسته از متقاضیان بازگشایی خواهد شد.
\nدر باب اظهارات مدیر طرح واردات خودرو وزارت صمت و آمار و ارقام موجود، چند نکته مهم وجود دارد. به گفته ضیغمی، هنوز به ۵ هزار نفر از متقاضیان قبلی خودروهای وارداتی، خودرویی تخصیص داده نشده است. بنابراین همین حالا و بدون در نظر گرفتن ثبت نامی های جدید، تکلیف خودرو وارداتی ۵ هزار نفر متقاضی که در اسفند ۱۴۰۱ ثبت نام کرده اند، مشخص نیست.
\nاز طرفی، عدم تخصیص خودرو به این ۵ هزار نفر، به معنای این نیست که دیگر متقاضیان به طور کامل خودرو خود را تحویل گرفته اند. درواقع تخصیص با تحویل متفاوت است و این گونه نیست که تنها ۵ هزار نفر (۵ هزار نفری که ضیغمی می گوید هنوز خودرویی به آن ها تخصیص داده نشده) خودرو وارداتی خود را تحویل نگرفته باشند.
\nطبق آخرین آمار گمرک، تعداد کل خودروهای ترخیص شده (پس از آزادسازی واردات خودرو در سال ۱۴۰۱) حدود ۲۰ هزار دستگاه است. اگر فرض کنیم کل این تعداد خودرو تحویل داده شده باشد، با توجه به وجود ۳۳ هزار متقاضی، حداقل ۱۳ هزار نفر از ثبت نام کنندگان نهایی دور نخست، هنوز در صف تحویل خودرو خود هستند.
\nطبق گفته مدیر طرح واردات خودرو وزارت صمت، ۱۳۰ هزار تقاضای جدید برای خودروهای وارداتی به ثبت رسیده است؛ یعنی تقریبا چهار برابر ۳۳ هزار نفری که به عنوان متقاضیان نهایی دور نخست پیش فروش خودروهای وارداتی تعیین شدند. با توجه به تجربه مرحله قبل، به احتمال زیاد بخشی از این ۱۳۰ هزار نفر در جریان پالایش مدنظر وزارت صمت، حذف خواهند شد و تقاضای جدید برای خودرو خارجی، کمتر از این خواهد بود.
\nطبق آمار گمرک، طی حدودا چهار ماه گذشته از سال، بالغ بر ۸ هزار و ۲۰۰ دستگاه خودرو خارجی ترخیص شده و بیش از ۵ هزار دستگاه خودرو دیگر نیز مراحل نهایی تشریفات ترخیص را می گذرانند. بنابراین کل خودروهای واردشده در این مدت (چه قطعی و چه غیرقطعی) به ۱۴ هزار دستگاه هم نمی رسد.
\nاگر فرض کنیم این روند ادامه داشته باشد، (با تقسیم سال به سه بازه چهارماهه) در کل سال جاری تعداد خودروهایی که وارد می شوند، درنهایت ۴۵ هزار دستگاه (سه دوره چهارماهه و هر دوره ۱۴ هزار دستگاه) خواهد بود. با فرض این که پس از پالایش وزارت صمت، تعداد متقاضیان نهایی خودروهای وارداتی (در دور جدید) نصف شود (۶۵ هزار نفر)، تعداد کل متقاضیان در صف به حدود ۸۰ هزار نفر می رسد.
\nبا در نظر گرفتن حدودا ۱۴ هزار دستگاه خودرو ترخیص شده و نشده چهار ماه امسال و حدود ۴۵ هزار دستگاه خودرویی که احتمالا در مدت باقیمانده از سال وارد می شوند، کل خودروهای خارجی قابل تحویل در سال جاری به ۶۰ هزار دستگاه هم نمی رسد.
\nاز طرفی باید گفت با توجه به انتشار اخباری مبنی بر ممنوعیت قیمت گذاری دستوری در پی آغاز ابلاغ برنامه توسعه هفتم، عضو شورای عالی اجرای سیاست های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی گفت: «ممنوعیت قیمت گذاری دستوری خودرو، منوط به نظر شورای رقابت پیرامون انحصاری بودن یا نبودن خودرو خواهد بود.»
\nاخیرا اخباری مبنی بر اظهارنظر عضو شورای عالی اجرای سیاست های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی مبنی بر ممنوعیت قیمت گذاری دستوری منتشر شد. حمیدرضا فولادگر ضمن تاکید بر این که ابلاغ برنامه هفتم توسعه، راهگشای مسائل اقتصادی در دولت چهاردهم خواهد بود، گفت که با توجه به آغاز ابلاغ برنامه هفتم توسعه و آغاز فعالیت دولت چهاردهم می توان نسبت به راهگشایی برخی از مسائل اقتصادی امیدوار بود.
\nوی با اشاره به ماده ۴۸ قانون برنامه هفتم توسعه که به قیمت گذاری دستوری اشاره دارد، تصریح کرده است: «بر اساس این ماده، قیمت گذاری دستوری به استثنای کالاهای اساسی، یارانه ای، کالا و خدمات انحصاری و دولتی در دیگر کالاها ممنوع بوده و این موارد در سه تبصره تعریف شده است.»
کاهش قیمت ۱۰ میلیون تومانی تارا اتومات V۴ ال ایکس
\nخودروهای داخلی در آخرین روز هفته گذشته، افت بهای یک تا ۱۰ میلیون تومانی را تجربه کردند. جایی که تارا اتومات V۴ ال ایکس (۱۴۰۳) با ۱۰ میلیون تومان کاهش ۹۶۲ میلیون تومان، تارا ۶ دنده V۱ پلاس (۱۴۰۳) با ۹ میلیون تومان کاهش ۷۷۰ میلیون تومان، تارا اتومات (۸۵ گانه) (۱۴۰۳) با ۸ میلیون تومان کاهش ۹۱۲ میلیون تومان، دنا پلاس (۵ دنده) (۱۴۰۳) با ۷ میلیون تومان کاهش ۷۷۶ میلیون تومان، پژو ۲۰۷ پانوراما (۸۵ گانه) (۱۴۰۳) با ۶ میلیون تومان کاهش ۷۸۷ میلیون تومان و شاهین (بدون سانروف) (۱۴۰۳) با ۵ میلیون تومان کاهش ۶۷۸ میلیون تومان قیمت گذاری شدند.
\nهمچنین درمیان خودروهای چینی شاهد افت بهای ۴ تا ۳۵ میلیون تومانی بودیم. جایی که قیمت فونیکس تیگو ۸ پرو مکس هیبرید (۱۴۰۳) با ۳۵ میلیون تومان کاهش به ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان، هایما S۷ پلاس (۱۴۰۳) با ۲۵ میلیون تومان کاهش به یک میلیارد و ۶۲۰ میلیون تومان، کی ام سی J۷ (۱۴۰۳) با ۲۰ میلیون تومان کاهش به یک میلیارد و ۶۵۰ میلیون تومان، فیدلیتی پرایم ۷ نفره (رینگ ۱۰ پره) (۱۴۰۳) با ۱۵ میلیون تومان کاهش به ۲ میلیارد و ۲۵ میلیون تومان و جک S۳ (۱۴۰۳) با ۱۰ میلیون تومان کاهش به یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان رسید.
\nدر میان خودروهای خارجی پریمیوم نیز شاهد افت بهای ۵۰ میلیون تومانی بودیم. جایی که هیوندای توسان (۲۰۲۳) با ۵۰ میلیون تومان کاهش ۴ میلیارد و ۵۵۰ میلیون تومان، کیا سونت (۲۰۲۳) با ۵۰ میلیون تومان کاهش ۳ میلیاردتومان، جتا VS۷ (۲۰۲۳) با ۵۰ میلیون تومان کاهش ۲ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان و فیات ۵۰۰ (۲۰۲۳) با ۵۰ میلیون تومان کاهش ۲ میلیارد و ۸۵۰ میلیون تومان قیمت گذاری شدند.
\nاز طرفی در گروه خودروهای خارجی لوکس، شاهد تغییر بهای چندانی نبودیم و این گروه از خودروها با ثبات قیمت نسبی به کار خود در هفته گذشته پایان دادند.
\n